4/3/09

TÜRBAN

*English version, "TURBAN" and a video image are present in the blog acrhive under February 2009
*Video görüntüleri 2009 February imi altındaki "TURBAN" başlığında görülebilir.
Projenin ilk ayağı olarak “Türban” ‘AA+A Nedir?’ başlığı altında tanımlanan amaçlar doğrultusunda bir araya gelmiş iki kişinin, iki kadının aydın bir tavır çerçevesinde duyarsız kalmaya çalıştıkları bir konuya dair bilinçaltındakileri kusmasına dayanır. İşin adına da yansıyan bu tavırsızlık büyük olasılıkla temeldeki aydın yaklaşıma sahip olmaya dair yönlendirilmiş bir endişeden kaynaklanmakta olup içerikte de kendini gösterir.
Bu çalışma tamamen siyah renkte giyinerek kendilerini çevrelerinden ayıran iki kadının İstiklal Caddesi Galatasaray mevkiinde bir başörtüsü, bir bone, bir pardösü ve bir etekten oluşan kıyafeti sırayla ve defaten giyinip soyunarak paylaşmalarından ibarettir. Çalışma çok tartışılan konu üzerine bir yargı belirtmektense, beklenmedik bir durum yaratıp algıyı kırarak örtünmenin anlamı, simgeselleşmesi, örtünen ve örtünmeyen kadının imaj itibarıyla birbirleri üzerindeki etkileri, örtünmeyi tercih ya da tercih etmeme hali, sıradanlığının bozulması gibi bizim amaçladığımız ve belki de biz amaçlamasak da ortaya çıkmış başka yönleriyle türban konusuna dair yeni bir algı yaratmayı tercih etmiştir. Uygulayıcılarına sokak ortasında örtünmenin garipliği, örtülü olma hali, çevreye bu kıyafetle bakan kişi olma durumu ve örtülü şekilde sokakta yürürken erkekler tarafından laf atılması gibi yeni ve beklenmedik deneyimler sağlamıştır. Sokaktan geçenler içinse fark etmeme, bakıp geçme, durup izleme, fotoğraf çekme, videoya kaydetme, kendi aralarında örtünme ya da performans üstüne yorum yapma gibi geniş yelpazede çeşitli etkiler yaratmıştır. Bunun da ALGI, tepkisiz kalmanın ATALETi ve AKTİF olma üzerine bir fark yarattığını ummaktayız.
Çalışmanın amacına ulaşmadaki başarısı içeriğin konunun daraltılarak daha belirgin hale getirilmesi, hatta belki bir tavır içeriyor olması ve gerçekleştirildiği mekanın sınırlılığı ve kitlenin seçilmişliği açısından eleştirilebilir, hatta eleştirilmelidir de.

No comments:

Post a Comment